torstai 14. tammikuuta 2010

Muna vai kana - aineiston luokittelua, kyseenalaistamista ja pohdiskelua

Sain eilen illalla vahingossa kiukunpuuskassani pienen flown, kun ryhdyin rakentelemaan alustavaa dispositiota. Aiheenihan on jatkoa suoraan gradustani In Memoriam* - virtuaalimuistomerkit yksityisinä, julkisina ja virtuaalisina tiloina (2009), joten sain jo alustavaa raakatekstiäkin siirrettyä väikkärin puolelle. Sinänsä jännä, että ajattelin graduni tekstiä "raakatekstiksi", sillä se vielä joskus viime keväänä tuntui niin valmiilta ja viilatulta. Nyt taas, kun tekstiä lukee, iskee myötähäpeä ja halu korjata ja muokata lisää! Kuuluu kai asiaan.. ;)

Yritin tuossa lounastunnilla hiukan muokata tutkimusaineistoni luokittelemisperusteita eteenpäin.. Nythän se jakaantuu seuraavasti:

Virtuaaliset seremoniat

kokoontumiset ja muistoseremoniat virtuaalitiloissa (mm. online-verkkopelit: World of Warcraft, Aces High II), mitä muita? lasketaanko kokoontumisten organisoinnit tähän??


Suunnittelemattomat muistomerkit

Edesmenneen virtuaaliaktiivisuuden ympärille muodostunut toiminta: sosiaalisten medioiden profiilisivut, verkkopäiväkirjat, kotisivut, videot (esim. Facebook, MySpace, Youtube, Irc-Galleria)


Suunnitellut muistomerkit

Läheisten tietoisesti muodostamat virtuaaliset muistomerkit:

virtuaalimuistomerkkisivustot, virtuaalihautausmaat, muistovideot (esim. Last Memories.com, Memory-Of.com), online-verkkopeleihin (mm. WoW) muodostetut pysyvät muistomerkit


Edellä mainittuja voisi alkaa purkamaan nelikenttä-ajattelun kautta, eli suunniteltu-suunnittelematon, materiaalinen-immateriaalinen. Immateriaalisen sijasta sopisi mielestäni paremmin virtuaalinen, mutta koska koko aineistoni on virtuaalista ja oletettu "materiaalisuuskin" liittyy lähinnä muistomerkin pysyväisyys-ominaisuuteen. Esimerkiksi Facebook-profiili voi muodostua suunnittelemattomaksi muistomerkiksi, joka on immateriaalinen juuri tämän ominaisuutensa vuoksi. Jos se taas memorialisoidaan, siitä tulee suunniteltu ja materiaalinen, eli pysyvä.

Olen skeptinen myös tuon "pysyvä"-termin suhteen, sillä mikä loppujen lopuksi on pysyvää? Onko muistomerkkisivu todellakin pysyvä, jos siitä maksetaan se vajaa sadan dollarin ylläpitomaksu? Toisaalta minua viehättää tietty usko siihen, että sivu todella on pysyvä (muistomerkin tekijöiden mielestä) tai summa on tarpeeksi pieni, jotta sivun häviäminen bittiavaruuteen ei olisi suuri menetys. Kuinka paljon muistomerkin tekijät ajattelevat sen tulevaisuutta? Onko muistomerkillä merkitystä kymmenen vuoden kuluttua? Kahdenkymmenen? Käykö sivulla edelleen satunnaisia ohikulkijoita, kuten hautausmailla, lukien tekstit ja katsoen kuvat? Hautausmailla katsottavana on vain kivi, mutta kivi ja siihen hakattu teksti kertovat myös valtavasti siitä, millainen merkitys edesmenneellä on ollut. Se on ehkäpä enemmän vain tulkinnanvaraista.. Toisaalta se kertoo (mielestäni) myös ensisijaisesti perheen rahallisesta tilanteesta, koska hautakiviä ei osteta millään pikku pennosilla. Mitä komeampi, sen arvokkaampi. Onkohan kiviä ostettaessa mietitty mikä kunnioittaisi edesmenneen muistoa parhaiten vai onko ajateltu lähinnä hautausmaalla vierailijoita? Appearance and status...hmmm..

Viimeistään maaliskuussa ajattelin aloittaa informanttien hankkimisen, sillä kysymyksiä alkaa olla jo iso liuta. Tarvitsen vastauksia.

*tuntuu, että "tuhlasin" hyvän otsikon jo gradussa! :D

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi YouTube on suunnittelemattomat -kategoriassa? Siellähän on runsaasti materiaalia, jotka on tehty muistoksi jostain. Ihan suunnitellusti tehty ja jaettu kaikille. Ihania, herkkiä ja mahtavia kuvauksia ihmisestä (tai elukasta), joka oli jollekin todella rakas.

Anna H. kirjoitti...

Ah, en ole selittänyt tarpeeksi, eli siis edesmenneen ihmisen itsensä tekemät videot, jotka muodostuvat muistomerkeiksi. :) YouTube menee moneen kategoriaan..

Lähetä kommentti

Jaa, haasta, kerro, keskustele!